2008 р. Уманський злочин року розкрито

Наталя Соколенко, Олександр Юдкович, програма «Вiкна», СТБ

Малювати підробки й викрадати оригінали допомагала міліція.

Уманський злочин викрито. Тамтешній художній музей пограбували його директор і районна міліція. Сенсаційні звинувачення оприлюднила СБУ. Слідство триває, ще шість украдених полотен правоохоронці шукають.

Детективну історію про незвичне пограбування Уманського музею почали розслідувати самі його працівники. Півроку тому музейники помітили, що найкращі картини з колекції галереї наче підмінили. Полотна, які провисіли тут по 30-50 років, стали наче нові. Тоді у науковців виникла версія, коли саме відбулася заміна.

Оксана Слюсаренко, старша наукова співробітниця Уманського державного музею: “Картини змінилися після того, як побували на виставці у міліції й у кабінеті директора”.

І сьогодні вже СБУ підтвердило версію музеєзнавців. Пограбування скоїли за такою схемою: директор музею разом із керівниками районної міліції вивозить з галереї до міліційного відділку картини найкращих українських мистців минулого століття буцімто на виставку. Там полотна експонують щось зо півроку. Тим часом вінницькі художники малюють копії цих пейзажів. І по завершенню виставки до музею повертають підробки, а оригінали директор й міліціянти забирають собі.

Марина Остапенко, речниця Служби безпеки України: “Директор музею у скоєному дізнався, встановлені і допитані художники, за свідченнями художників, вони дійсно виготовляли копії цих викрадених з музею картин. Встановлюється заразу скоєнні цього злочину службових осіб райвідділу міліції”.

За всю майже столітню історію існування музею було лише два випадки пограбування. Уперше галерею обікрали німецькі окупанти. 1943-го вони вивезли з Умані вагон цінностей. Через півстоліття повернулася лише картина фламандського майстра за сприяння посла Німеччини в Україні Дитмара Штюдермана. Вдруге музей обікрали свої: директор і міліція. Поки СБУ знайшла лише дві картини з восьми викрадених ними робіт.

Джерело: СТБ