2008 р. «Софіївка» всихає

Людмила Нікітенко

Дата: 12.06.2008

На межі екологічної катастрофи опинилася перлина Черкащини – уманський дендропарк «Софіївка». Після безсніжної зими та вдвічі менших, ніж зазвичай, опадів рівень води впав у тамтешніх озерах майже на два метри. Життєдайної вологи бракує улюбленому туристами фонтану «Змія» та численним водоспадам.

«З лютого ми пишемо листи до столиці, зокрема і в Кабмін. Зверталися з посланнями і черкаський «губернатор» Олександр Черевко, нардепи Микола Томенко та Володимир Литвин. Тільки коштів так і немає», – розповів «Україні молодій» директор дендропарку «Софіївка» Іван Косенко. Він каже, що Київ годує обіцянками, ніби незабаром буде прийнято зміни до держбюджету, тоді й гроші дадуть. А з резервного фонду виділити кошти можна тільки у випадку НП з жертвами.

Наразі дендропарк тимчасово рятують еменесники. Вони проклали шість кілометрів труб, встановили чотири потужні насоси і прокачали воду з місцевого кар’єру до Третього ставу. Рівень води піднявся на 3 сантиметри. А далі роботи зупинилися. На це треба 1,5 мільйона гривень.

Відтак директор «Софіївки» ламає голову, де їх знайти, щоб у ставках та водоспадах дна не було видно, бо інакше який турист до Умані поїде. Планується взяти 300 тисяч гривень із планових коштів на реконструкцію гідротехнічних споруд. «Але ж це тимчасовий захід. Загалом нам потрібно 25,5 мільйона, щоб за кілька років зробити систему зворотного водопостачання з включенням річки Уманки. Іншого виходу немає», – підсумував Іван Косенко.

Джерело: “Україна молода”