Церква св. Юрія

Вперше церква згадується у документах 1620 р. 1 У 1637 р. місцевим священиком був о. Наум. 2 У 1658 р. парафія отримала ерекційний акт від парчівського старости Яна Карла Даниловича. 3 У акті візитації 1741 року названа дерев’яною церквою св. Дмитра. 4 У 1791-1799 рр. коштом дідича Роха з Ґлоґова Коссовського збудовано нову дерев’яну будівлю, а на місці старої, розібраної у 1799 р. зведено каплицю. 5 Нову церкву, посвячену св. Юрію, обладнано, окрім іконостасу, органами. 6 У 1865 р. збудовано нову окрему дерев’яну дзвіницю. 7 У 1867 та 1872-1874 рр. парафія вчинила опір відлатинщенню обряду та введенню православ’я. 8 З 1875 р. – православна. Знищена під час бойових дій першої світової війни. 9 Відновлена православна парафія під час німецької окупації діяла у пристосованому приміщенні. 10

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. T. 2, 1901. – С. 28.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1892, T. 12. – S. 837.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, a. 55.

5. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1892, T. 12. – S. 837; Истори-ко-статистическое описание церкви в селі Устимов. // ХВЕВ, 1890. № 1. – С. 5-7.

6. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

7. Историко-статистическое описание церкви в селі Устимов. // ХВЕВ, 1890. № 1. – С. 5-7.

8. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 264-266.

9. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. l. – Siedlce, 1996. – S. 329.

10. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.