Костел св.Станіслава

Wielącza – par. Św. Stanisława Bpa

Wielącza, 22-460 Szczebrzeszyn,

Proboszcz: ks. Stefan Wójtowicz (1936-1961-1984)

Wikariusze: ks. Leszek Boryło (1981-2006-2006)

Rezydent: ks. Wiesław Galant (1964-1988-2006) Dyrektor Wydziału Nauki Chrześcijańskiej Kurii diecezjalnej Zamojsko – Lubaczowskiej.

Do parafii należą miejscowości: Kąty I, Kąty II, Niedzieliska, Kol. Niedzieliska, Wielącza, Wielącza Komasacja, Zarudzie, Zawada

Odpust: 8 V

Liczba mieszkańców: 4450

Adres e-mail: prfwielacza@zamosc.opoka.org.pl

Historia parafii:

Parafia istniała już w r. 1424 i można ją zaliczyć do najstarszych na terenie dawnej diecezji chełmskiej. Od początku w. XVII weszła w skład dekanatu zamojskiego. Z biegiem lat teren jej został zmniejszony na skutek powstania nowych parafii. Jeszcze w okresie przynależności do diecezji chełmskiej powstała filia w Nieliszu, którą następnie zamieniono na samodzielną parafię, a w r. 1919 utworzono nową parafię w Kosobudach. W r. 1974 do samodzielnego ośrodka duszpasterskiego w Klemensowie przyłączono Bodaczów i część kol. Niedzieliskiej, a w r. 1983 Siedliska przyłączono do nowej parafii Płoskie. Dawniej parafia Wielącza posiadała bardzo dobre uposażenie: aż do w. XIX około 200 mórg ziemi (pod koniec w. XIX powstał tutaj folwark Wielącza Poproboszczowski, liczący l55 mórg). Od r. 1719 przy parafii istniało bractwo różańcowe. W r. 1940 został uwięziony i wywieziony do Dachau proboszcz. ks. Kazimierz Czekański (po wojnie powrócił on do par.) W r. 1942 Niemcy wysiedlili mieszkańców Bodaczowa, Płoskiego, Wielączy i Zawady.

Dawniej teren ten zamieszkiwali również grekokatolicy, którzy posiadali swoje kościoły w Kosobudach i Siedliskach. Po kasacie unii świątynie te zamieniono na cerkwie prawosławne, które istniały do I wojny światowej (jeszcze w r. 1922 było tu ok. 2500 prawosławnych). Później kościół w Kosobudach oddano katolikom i powstała tutaj parafia rzymskokatolicka, a kościół w Siedliskach został rozebrany po II wojnie światowej (z uzyskanej cegły wybudowano szkołę).

Pierwszy kościół parafialny powstał tu w w. XV z fundacji Górków, kolejny wybudowali Zamoyscy w r. 1655. Obecnie istniejący, pw. Św. Stanisława bm, wybudowano w latach 1822-1826 z fundacji Stanisława Kostki Zamoyskiego.,według projektu głównego architekta Ordynacji Zamojsej Ritchla W r. 1832 konsekrował go bp Józef Marceli Dzięcielski. Kościół został wybudowany jako kaplica cmentarna i grobowiec Zamoyskich w wyniku starań ordynata u cara; nie udało się bowiem uzyskać pozwolenia na wybudowanie kościoła parafialnego po jego spaleniu. Budynek był kilkakrotnie remontowany, m. in. w latach 1962-1963 (w r. 1975 remont dachu).

Kościół murowany z kamienia i cegły, jednonawowy, neogotycki, przy prezbiterium 2 zakrystie, sufit w nawie i prezbiterium drewniany, otynkowany. Wewnątrz są 3 ołtarze drewniane. W ołtarzu głównym znajdowały sie 2 obrazy; św. Stanisława B i M oraz Matki Bożej. Pierwszy z nich uległ zniszczeniu, a drugi został przeniesiony do nowego kościola. W ołtarzu po lewej stronie obraz MB Częstochowskiej i św. Franciszka (mal. Ł. Bałzukiewicz). W ołtarzu bocznym, prawym, stoi gipsowa figurka Pana Jezusa. W nawie znajdujemy stare ławki, bez określonego stylu. Chrzcielnica drewniana pochodzi z lat siedemdziesiątych obecnego stulecia (wykonał Jan Barchacki z Dołhobyczowa). Na chórze muzycznym są 9-głosowe organy z r. 1846 (wykonał je Wilhelm Weireich z Lublina).

Obok kościoła stoi neogotycka dzwonnica z 2 starymi dzwonami (1733 i 1752). Dzwony prawdopodobnie pochodzą z klasztoru w Radecznicy.

Obecna świątynia parafialna z lat: 1985 – 1998, wg projektu inż. Teofila Swachy z Warszawy, budowę prowadził inż. Józef Stręciwilk z Zamościa, inspektor nadzoru inż. Tadeusz Przytuła z Zamościa, konsekrowany, 19 listopada 1998 r., przez abpa Bolesława Pylaka. Rzeźby wykonał wg własnego projektu Janusz Obst z Lublina. Drogę krzyżową wykonał rzeźbiarz z Wrocławia Zbigniew Bereżnicki, ołtarz Przemienienia Pańskiego z rzeźbami Janusza Obsta, złocenia wyk. Leszek Sołtys. Ze starego kościoła przeniesiono tylko obraz Matki Bożej.

B. Cmentarze:

1. Cmentarz parafialny w centrum wsi, od południa i wschodu sąsiaduje z cmentarzem kościelnym, od zachodu ze szkołą, założony na przełomie w. XVIII i XIX, kilkakrotnie powiększany m. in. w latach: 1861, między 1919 a 1927, w poł. w. XX, kształt wydłużonego prostokąta o pow. 5,33 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony: stary cmentarz siatką metalową przy metalowych słupach, nowy płotem z metalowych przęseł przy murowanych z cegły słupach.

2. Cmentarz z I wojny światowej w Zawadzie, nieczynny, w kształcie prostokąta o pow. 0,02 ha, ogrodzony murem o wys. 1m.

Odpust: św. Stanisława bm (8V)

Godziny Mszy św. w niedziele i święta: 7.00, 8.30, 10.00, 12.00. 16.00 (17.00 w okresie letnim)

Księgi metrykalne:

chrztów: od roku 1871

małżeństw: od roku 1880

zmarłych: od roku 1845

Kronika parafialna od roku 1424

Lista proboszczów: ks. Łukasz Fusiarski (1863), ks. Jan Kurkiewicz (1863-1864), ks. Piotr Wronka (1884-1884), ks. Tertulian Pierkowski (1884-1889), ks. Antoni Wójcikowski (1889-1894), ks. Feliks Ziębiński (1894-1907), ks. Andrzej Paluszkiewicz (1907-1919), ks.ks. Stanisław Zbieć (1919-1927), ks. Jan Jędrzejewski (1927-1929), ks. A. Tarkowski (1929-1930), ks. Kazimierz Czekański (1930-1942), ks. Franciszek Sokół (1942-1964), ks. Jan Dudek (1964-1974), ks. Marian Bielak (1974-1984).

Powołania z terenu parafii: ks. Józef Czerwieniec (archidiec. lubelska), , ks. Mariusz Dziadosz, dn Michał Moń, alumn Michał Koziołek (kl. II roku diecezjalnego WSD), s. Elżbieta Winiarska (służebniczka), s. Monika Głąb

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Łukasz Fusiarski (ok. 1869), ks. Franciszek Sokół (ok. r. 1969), ks. Jan Dudek + 12.06. 2001

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Ruch Światło-Życie, KSM, Akcja Katolicka, ministranci, Koła Żywego Różańca, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Niedzieliskach, Szkoła Podstawowa w Wielączy, Szkoła Podstawowa w Wielączy Komasacji, Szkoła Podstawowa w Zawadzie, Gimnazjum Niepubliczne w Zawadzie