Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:549 піксел

Загальний вигляд з позиції А4. Фото Богдана Мартинюка, березень 2001 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 342.

Найдавніші згадки про церкву датуються 1646 р. 1 У акті візитації 1726 р. про неї сказано: “Дерев’яна, тридільна, ще не стара. Дах частково солом’яний, частково ґонтовий. На даху маківка. Бабинець пів зрубу, ще не завершений”. 2 25 вересня 1783 р. дідичі Катерина і Ян Озємбловські презентували на вакуючу по смерті о. Василя Висєкерського о. Леона Литковського. 3 У 1819 р. коштом дідича Адама Мочульського і громади збудовано нову дерев’яну будівлю радинського типу, 4 обладнану, окрім іконостасу, також органами. 5 З 1875 р. – православна. У 1880 р. збудовано нову дерев’яну стовпову дзвіницю. 6 Після першої світової війни перетворена на костел Опіки Пр. Богородиці. 7

Розташована при сільській дорозі на рівній ділянці. Орієнтована зрубна будівля на підмурівку. Складається з гранчастого вівтаря з двома захристіями по боках, ширшої прямокутної нави та вужчого рівноши-рокого вівтарю прямокутного бабинця. Вхід, розташований на чільному фасаді, попереджує невеликий двоярусний присінок. Вкрита церква спільним двосхилим дахом, який на західному фасаді утворює трикутний причілок, а над гранчастою вівтарною частиною переходить у п’ятисхилий. Захристії та присінок вкриті нижчими причілковими дахами. На гребені даху над навою влаштована сиґнатурка, увінчана маківкою. Стіни церкви вертикально шальовані дошками і лиштвами, нава скріплена лисицями. Віконні отвори з сегментними завершеннями, з заходу – кругле вікно. В інтер’єрі всі три приміщення перекриті півциркульним склепінням, а бічні частини нави, відділені двома парами стовпів – сегментними. В бабинці на другому ярусі влаштовані хори. Внутрішній вистрій втрачений.

При дорозі в церковній огорожі розташована двоярусна дзвіниця, сучасна церкві, типу четверик на четверику, вкрита пірамідальним наметовим дахом.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49; Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. – S. 43-95.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, а. ЗИа.

3. Katalog dokumentów różnej proweniencji 1397-1794. // Archiwum Państwowe w Lublinie. – Lublin, 1998. – S. 153.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 263; Górak J. Typy i formy drewnianej architektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. Т. ХХХІІ. Z. 3-4. – S. 239-250.

5. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 263, аркуш 64.