[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, в якому жив великий французький письменник Оноре де Бальзак

Пам’ятка історії

Розміщення:

Житомирська обл., Ружинський район, Верхівнянська сільрада, с. Верхівня, приміщення сільського технікуму.

Будинок 2-х поверховий, цегляний, оштукатурений, розміром 52,8×19,8 м.

Будинок побудований в стилі російського класицизму. Це палацова будівля з висунутим центральним восьмиколонним портиком, завершеним трикутним фронтоном з рельєфом на тимпані. На фризі рельєф у вигляді гірлянд і вінків з квітів. Віконні отвори з прямокутними перемичками. Над вікнами першого поверху трикутні фронтончики, які підтримуються кронштейнами.

В 1967 р. на будинку встановлено мармурову меморіальну дошку з написом:

“ В цьому будинку в 1847-1850 р. жив великий французький письменник Оноре де Бальзак”.

Меморіальна дошка розміром 0,66×0,6 м.

Будинок побудований в кінці XVIII ст. В цьому будинку в 1847-1850 р. проживав і творив Оноре де Бальзак (1799-1850). Палац належав графині Є. Ганській, з якою Бальзак познайомився в 1833 р. у Швейцарії. З того часу між ними встановилися дружні стосунки. В 1847 р. Бальзак приїхав до Верхівні, сподіваючись залишитись тут назавжди.

Перебуваючи у Верхівні, Бальзак працював над драмою “Мачуха” та повістю “Утаємничений”.

14 березня 1850 р. в Бердичеві в костьолі св. Варвари відбулося вінчання Бальзака з Ганською. В травні 1850 р. Бальзак з дружиною виїхав до Парижу, назавжди залишивши Верхівню.

З 1922 р. в колишньому палаці знаходиться сільськогосподарський технікум.

20 квітня 1959 р. рішенням виконкому Верхівнянської сільської Ради депутатів трудящих в кімнаті, в якій зупинявся Оноре де Бальзак, відкрито літературно-меморіальну музейну кімнату.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Житомирської обласної Ради депутатів трудящих № 388 від 6 вересня 1976 р.

Охоронний № : 1796.

Вюржер А. Бесчеловечная комедия.- М., 1967.- С. 620.

Нестеренок А. Бальзак у Верховні // Жовтень.- 1983.- С. 108-110.

Дітковський М.А., Павлов О.О. Меморіальний музей у с. Верхівні. // Український історичний журнал.- 1971.- № 10.- С. 158-159.

Історія міст і сіл УРСР. Житомирська область.- К., 1973.- С. 615-616.

Ілюстративні матеріали: