Церква св.Дмитра (стара)

Розмір зображення: 800:543 піксел

Дерев’яна церква св.Дмитра 1870 (1893) р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 88].

Верхнє Водяне (Вишня Апша) Рахівський район

Церква св. великомученика Дмитра. 1870 або 1893. (УПЦ)

У 1751 р. в селі була дерев’яна церква св. арх. Михайла з вежею, прикрашена всіма образами. У 1801 р. згадується стара дерев’яна церква, що розпадалася, але вже був план нової церкви.

Сьогочасна церква споруджена 1870 р. (за іншими даними – 1893 р.) під керівництвом майстра Василя Тафія в характерному для Потисся стилі.

Завдяки чеському досліднику Флоріану Заплеталу збереглося зображення церкви з 1921 р. На знимці видно ладний п’ятистінний зруб вівтаря, різновисокі дахи над вівтарем та навою, вкриті новим ґонтом, невисокий конічний шпиль над бабинцем. На жаль, нині важко здогадатися, що церква дерев’яна, стіни поштукатурено, дахи обшито бляхою, конічний шпиль замінено на завершення непевної форми, на головному фасаді винос даху сперто на дві металеві труби.

У церкві зберігається ікона “Св. Марія з Ісусом”, виконана олією на полотні художником П. Тісаволкі. Останнє малювання в інтер’єрі виконав Михайло Кришеник.

У кінці 1920 р. спорудили дерев’яну православну церкву, яку зруйнували угорці в 1942 р.

Парох села Тиводар Ференцик був засуджений 1948 р. на 10 років каторги. Помер в ув’язненні за невідомих обставин.