1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Висоцько Кінець (Верхнє Висоцько).

Турківський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1 пол. XVIII.

Вперше церква згадується у 1664 році. За даними василіянського шематизму 1867 р. церкву Успення Пр. Богородиці збудував у другій пол. XVII ст. дідич на частині с. Висоцька Андрій Пашкович Височанський, а його син Костянтин відступив свою частину лаврівському монастиреві. Наприкінці XVII ст. тут засновано василіянський монастир, підпорядкований лаврівському.

Існуюча мурована церква збудована коштом перемиського епископа Ієроніма Устрицького. Деякі письмові джерела датують її 1800 p. Перебудова XIX ст. змінила первісний вигляд церкви. Під час реставрації 1891 р. розібрано дзвіницю над бабинцем та верхи над навою і вівтарем, видовжено в західному напрямку бабинець. Ще раз ремонтувалася у 1937 р. В церкві зберігся чотириярусний різьблений золочений бароковий іконостас XVIII ст. та вівтар, датований 1770 р. Поряд розташована дерев’яна, триярусна, квадратова в плані, вкрита восьмигранним наметом дзвіниця, збудована у 1899 році майстром Пилипом Матляком.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 220.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 95 – 96.