Паспортна інформація

Музей-садиба М. М. Коцюбинського

Пам’ятка історії

Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Бевза, 17.

Загальний опис:

Музей-садиба Коцюбинського займає територію 5862 кв.м. і складається з трьох будівель (будинка М.М. Коцюбинського, клуні, сторожки), сада та пам’ятника. Всі будівлі дерев’яні (дерев’яновальковані). Будинок одноповерховий, під залізним дахом, з верандою, прихожою, кухнею та 5 кімнатами.

На будинку встановлено 2 меморіальні дошки: “Тут народився і жив Михайло Коцюбинський”, “В цьому будинку народився видатний державний, партійний і військовий діяч Радянської України, син письменника Юрій Коцюбинський. 1896-1938 р.”.

До будинку примикає сад, в якому збереглися дерева, посаджені М.М. Коцюбинським.

Погруддя виготовлено з залізобетону, постамент цегляний, оцементований. Висота погруддя – 0,6 м., постамент – 1,5×0,8×0,8 м.

Коцюбинський Михайло Михайлович (1864-1913) – великий український письменник і громадський діяч, революційний демократ. Народився в м. Вінниця, в садибі, побудованій дідом письменника по матері Максимом Абазою в 20-х роках 19 ст. Тут він прожив з деякими перервами 33 роки (з 1864 по 1897 р.).

До 1924 р. садиба Коцюбинського переходила від одного власника до іншого, зазнавала різних змін, руйнувалась. 25 вересня 1924 р. за постановою губревкому хату М.М. Коцюбинського було оголошено пам’ятником старовини. В 1927 р. на домі встановлено меморіальну дошку.

8 листопада 1927 р. в будинку письменника відкрито літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського.

Згідно постанови № 103 виконкому Вінницької міської Ради депутатів трудящих від 2 лютого 1970 р. на будинку встановлено меморіальну дошку на честь Юрія Коцюбинського (1896-1937) -державного, партійного і військового діяча УРСР, сина М. Коцюбинського, який тут народився.

В 1964 р. на подвір’ї садиби встановлено погруддя письменника, роботи скульптора І. Гончара. Пам’ятник заввишки 2.1 м, погруддя з бетону, постамент з каменю.

Реставраційні роботи:

Після визволення міста від фашистів в березні – квітні 1944 р. проведена реставрація садиби.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення Вінницького облвиконкому депутатів трудящих № 313 від 10 червня 1971 р.

Охоронний № : 20.

Історія міст і сіл УРСР (Вінницька обл.) – К., 1972.