Літин смт

Історичні адміністративні поділи

Це поселення вперше згадано (під назвою Літиня) у грамоті князя Федора Коріатовича для Гринька, виданій 20 червня 1391 р. [Груша А. Фёдара Карыятавіча за 1391 г. – Беларускі гістарычны агляд, 2001 г., т. 8, сш. 1/2, с. 123 – 135].

Літин відомий з сер. 16 ст. Магдебурзьке право надане у 1578 р. Місце старого замку 17 ст. проглядалось на березі р.Згар поблизу тюрми – частково залите водою. Десь 1614 р. місто згоріло [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1780 р. в містечку було 3 православних церкви [Сулковский И.Я. Судьбы православия в Подолии в период унии. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 101].

Церква Різдва богородиці відома з ерекції 1748 р. (збудована на місці старої, зруйнованої ворогами). Стояла на північний захід від собору. У к.18 – п.19 ст. звалась новою. В 1836 р. споруда продана у с.Севарівка Вінницького повіту [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 569 – 572].

Церква св.Михаїла збудована у 1729 р. на місці пізнішого собору – дерев’яна триверха. У 1829 р. її верх обрушився, і вона більше не використовувалась. Розібрана у 1834 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 569 – 572].