Вороновиця смт

Історичні адміністративні поділи

Згадується з 1545 р. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]. Згадується в документах з 1609 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108]

Це поселення вперше згадано у грамоті князя Федора Коріатовича для Гринька, виданій 20 червня 1391 р. [Груша А. Фёдара Карыятавіча за 1391 г. – Беларускі гістарычны агляд, 2001 г., т. 8, сш. 1/2, с. 123 – 135].

Вінницький зем’янин Іван Вороновицький скаржився великому князю на вінницького старосту кн.Ф.А.Сангушка (з листа вел.кн. Сигізмунда-Августа до Ф.А.Сангушка з 20.04.1546 р.) [Поліщук В. Урядницький клан луцького старости князя Богуша Корецького. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 275 – 276; здається, його прізвище вказує на це село М.Жарких, 7.03.2009 р.].

Сотенне містечко Вінницького полка в 1649 р.