Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Фото з сайту , опубліковане 11 серпня 2010 р.

Миколаївська церква 1780 р. (вул.Комсомольська, 24) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 16].

В 1962 р. Волинський обком КПУ рекомендував зняти пам’ятку з державного обліку. Підстава: церква недіюча. Після заснування значно перебудовувалась (Лист Волинського обкому КПУ до ЦК КПУ від 4 жовтня 1962 р.)

Джерело: Українська спадщина

Миколаївська церква 1780 р. (вул.Комсомольська, 1а) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква св.Миколи 1780 р. на вул.Комсомольській [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 77]. – Думаю, не дерев’яна. Первісно освячена як церква св. Йосафата, потім передана православним і освячена як церква св. Миколи.

Миколаївська церква 1780 р. (вул.Миколаївська, 1а) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

НИКОЛАЕВСКАЯ ЦЕРКОВЬ, 1780 г. (ул.Комсомольская, 1а). Тип небольшого храма периода раннего классицизма на Волыни. Первоначально построена как часовня. В 1800 г. переделана под соборную церковь. Каменный однонефный храм с нартексом и прямоугольным алтарным объемом. Перекрытый крестовыми сводами. Конек крыши нефа и алтаря венчают деревянные главки – два восьмерика на четверике (XIX в.). Оконные проемы перекрыты лучковыми арками. Главный фасад увенчан фронтоном. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 57].

Довідка на сайті

Більше фотографій: