Портрет Єлизавети. 1 пол. 17 ст.

Зв’язок творчості художника з місцевими традиціями виразніше виявився в надгробковому портреті фундаторки Підгаєцького монастиря – Єлизавети (перша половина XVII ст., Волинь). Її постать передано в площинній манері, рухи стримані, поза статична. Проте художник намагається оживити постать поворотом і тим виразніше передати зміст образу. В одній руці Єлизавета тримає книгу з написом про ті блага, що чекають донаторів церкви на небі, другою показує у вікно на збудований нею монастир. Незважаючи на вотивний характер портрета, художник не обмежується зовнішньою характеристикою. Любов до людини проявилася в емоційному забарвленні образу, в прагненні передати жіночу вроду порт-ретованої, її ніжне обличчя з округлим підборіддям, живі темні очі, прикрасити її постать вишуканим елегантним вбранням (с. 312).

Портрет фундаторки Підгаєцького монастиря Єлизавети. Перша половина XVII ст.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 311.