2011 р. На території садиби роду Фредрів-Шептицьких археологи знайшли середньовічне городище

Перші ж поверхневі розкопки на території палацового комплексу садиби роду Фредро-Шептицьких у с. Вишня Городоцького району Львівської області виявили несподіване для всіх середньовічне городище, про яке ніхто не знав, – повідомила куратор досліджень, професор архітектури Краківської політехніки Іоланта Срочинська.

Багато таємниць цього палацу, його будівництва будуть відомі тільки після детальних досліджень. Цього року сюди вперше приїхали археологи. При цьому така знахідка, як середньовічне городище, дає зрозуміти, що земля навколо палацу є майже не вивченою, – повідомила Іоланта Срочинська.

Усі роботи в палаці Фредро-Шептицьких проводяться завдяки підтримки Краківського товариства «Віла Деціуша» та за фінансування Міністерства культури і спадщини Польщі.

Водночас Іоланта Срочинська сподівається, що гроші на ґрунтовні археологічні дослідження садиби і парку наступного року надійдуть не тільки від Польщі, а й від України.

«Місце, де прожив своє життя один з найважливіших польських письменників Олександр Фредро, місце, яке стало родинним домом митрополита Андрія Шептицького може служити для якоїсь більшої та цікавішої мети ніж навчальні класи ветеринарів. Жодна пам’ятка, яка не має своєї сучасної модерної функції, не має життя всередині, – приречена на загибель», – наголосила Іоланта Срочинська.

Відтак, поляки виступили з пропозицією, аби влаштувати в садибі роду Фредро-Шептицьких Центр поєднання української та польської культур.

«Це стане ідеальним місцем як для проведення міжнародних конференцій та зустрічей, і навіть забав», – додала Іоланта Срочинська.