2009 р. У Львові презентуватимуть книжку Купріяновича про руйнування православних церков

Дата: 06.04.2009

7 квітня в актовій залі головного корпусу НУ “Львівська політехніка” відбудеться презентація книжки Григорія Купріяновича “1938. Акція руйнування православних церков на Холмщині та Південному Підляшші”. Про це ZAXID.NET повідомили організатори презентації.

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ “Львівська політехніка” (МІОК) запрошує на презентацію книжки д-ра Григорія Купріяновича (м. Люблин, Польща) “1938. Акція руйнування православних церков на Холмщині та Південному Підляшші” та відкриття однойменної фотовиставки (автори виставки: Григорій Купріянович та Славомир Виспянський).

Директор МІОК Ірина Ключковська зазначає: “Презентацію видання Григорія Купріяновича проводимо для того, аби ознайомити громадськість з діяльністю українців, які працюють для України за її межами. Д-р Григорій Купріянович – історик, науковий працівник Інституту історії Університету Марії Кюрі-Склодовської в Люблині (Польща), представник української меншини у Спільній комісії уряду РП та національних і етнічних меншин, голова Українського товариства в Люблині, в 2004-2006 рр. канцлер Європейського колегіуму польських і українських університетів.

Презентуючи книжку та фотовиставку, ми прагнемо відкрити для широкого загалу ще одну незнану сторінку нашої історії і культури, сподіваючись на те, що ми зробимо свій скромний вклад у справу порозуміння і співпраці між Україною та Польщею”.

Книга вийшла із нагоди відзначення 70-х роковин акції руйнування православних церков на Холмщині та Південному Підляшші у 1938 р. У першій частині книги представлено історичні причини подій 1938 р., принципи і перебіг полонізаційно-ревіндикаційної акції, процес руйнування храмів, реакцію ієрархії та вірних православної церкви та громадської думки, а також спрямовану проти православної церкви діяльність державної адміністрації у наступні місяці 1938 і 1939 р. та презентацію подальших проектів національно-релігійної політики держави на цій території.

Історичний текст, автором якого є Григорій Купріянович, супроводжуватимуть цитати з джерельних матеріалів із того часу: як офіційних документів, так і розповідей свідків тих драматичних подій, а також думки інших істориків про ті події.

У другій частині книжки вміщено кількадесят архівних фотографій церков, які було зруйновано на Холмщині та Південному Підляшші у 1938 р. Серед них – унікальні й приголомшливі знімки, що зображають сам процес руйнування церков.

У презентації візьмуть участь представники львівської влади, науковці, дослідники, члени товариства “Холмщина” та інших громадських організацій.