Церква св. Кирила і Методія

Розмір зображення: 800:779 піксел

Рисунок В. Грязнова за: Памятники русской старины. Выпуск VII. Холмская Русь. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 441.

У 1884 р. на прилеглій до катедри горі, ймовірно, на місці княжої церкви св. Івана Золотоустого, споруджено невелику церкву-каплицю на честь 10-тиліття воз’єднання Холмської греко-католицької єпархії з Російською православною церквою. 1 Автором проекту, ймовірно, був синодальний архітектор, академік Віктор Сичуґов. Будівля була виконана в типовому неоросійському синодальному стилі – хрещата в плані з однією цибулястою маківкою, увінчаною ребристим підхрестовим яблуком з золоченим хрестом. Після першої світової війни зачинена і зірвана у Велику суботу 1921 р. 2

1. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 261, аркуш 1.

2. Новий час. – Львів, 1924. ч. 41. – С. 2.