Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Хуст

Церква Благовіщення пр. богородиці. 1927, 1998. (УПЦ)

Першу православну церкву Благовіщення збудували з дерева на ділянці вірника М. Палканинця.

У 1926 р. біля дерев’яної церкви зусиллями о. Олекси Кабалюка розпочато спорудження мурованої хрещатої церкви, яку освятили на свято Покрови в 1928 р. Вів будівництво місцевий майстер Микола Орос. Олекса Кабалюк був настоятелем церкви аж до своєї кончини в 1947 р. Церкві належав також будинок, у якому мешкали сербські єпископи. У 1972 р. Іван Андрішко розмалював інтер’єр церкви.

Від 1995 до 1998 р. за проектом хустського інженера Йосипа Барни зробили прибудову з високою вежею-дзвіницею на західному фасаді. Відразу потому хустяни Ян Пашко та Щербан взялися до малювання всередині храму. Роботи виконували за священика Івана Вучкана та куратора Костянтина Цуцкова. Ікони до іконостаса та у вівтарі намалював емігрант з Росії художник Михайло Потапов.

У радянський період була спроба закрити церкву, але людям вдалося її відстояти. До 1997 р. біля церкви стояла дерев’яна дзвіниця.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 801.