Костел св.Станіслава

Żdanów – par. Św. Stanisława Biskupa

Do parafii należą miejscowości: Skokówka, Zwódne, Żdanów, Żdanówek.

Odpust: niedziela po 8 V

Liczba mieszkańców: 1950

Historia parafii:

Pierwsza wzmianka o Żdanowie pochodzi z r. 1398. W przeszłości ważny ośrodek administracyjny i gospodarczy dóbr ziemskich Niemierzów – Ostrowskich, później Zamoyskich.

Pierwsza wzmianka o drewnianym kościele parafialnym, pw. Św. Stanisława bm. i cmentarzu, z r. 1424. Parafia łacińska w Żdanowie zanikła w poł. w. XVI. 25 V 1994 r., po ponad trzywiekowej przerwie, bp Jan Śrutwa ponownie erygował parafię pw. Św. Stanisława bm. w Żdanowie. Teren obecnej parafii został wydzielony z ówczesnej parafii św. Mikołaja w Zamościu.

Pierwszy, drewniany, kościół parafialny z r. 1424, przed r. 1560 zamieniony na zbór kalwiński, po r. 1572 ponownie jako rzymskokatolicki. Zrujnowany. Spalony podczas oblężenia Zamościa przez wojska szwedzkie na przełomie lutego i marca 1656 r.

Prace nad budową obecnego kościoła rozpoczęły się na pocz. lat 80 -tych XX w. wg projektu archidiec. Jana Rodzika i Andrzeja Cygnarowskiego. Plac pod budowę poświęcono 31 X 1982 r., budowę rozpoczęto 24 VIII 1983r., kamień węgielny, 6 V 1984 r., wmurował bp Bolesław Pylak, kościół poświęcony, 16 X 1989 r., przez bpa Jana Śrutwę.

Murowany, jednonawowy, zbudowany na planie prostokąta z węższym prezbiterium. Od strony wschodniej zakrystia, połączona z kancelarią i częścią mieszkalną. Prezbiterium zwrócone w kierunku południowym. W ołtarzu głównym obraz MB Nieustającej Pomocy. Dach dwuspadowy, kryty blachą. Okna nawy prostokątne zwieńczone łukiem. Dzwonnica znajduje się przy kruchcie. Kościół nie posiada zabytków sztuki.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Krzyż przydrożny, na skrzyżowaniu dróg: Żdanów – Mokre, z r. 1905. Na jego podstawie znajdują się: figura MB Niepokalanej, obraz Jezusa Miłosiernego i św. Józefa

2. Krzyż przydrożny w Żdanówku z r. 1936

3. Figura polna w Żdanówku przy tzw. gościńcu z 1 ćw. w. XX.