Слобода Ялтушківська с

Історичні адміністративні поділи

В 1905 р. зафіксована назва Ялтушковская Слобода [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 472].

За переказом, спочатку село було на південно-західному боці м-ка, в ур.Селище. Там у 1901 р. стояв кам’яний хрест – як казали, на місці церкви; там знаходили монети, уламки посуду [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Приєднання: в період 1972..1986 рр. село Слобода-Ялтушківська приєднано до села Ялтушків [Українська РСР. Адміністративно-територіальний устрій на 1 січня 1987 р. – К.: 1987 р.].

Президія Вінницької обласної Ради народних депутатів рішеннями від 29 листопада і 3 грудня 1990 року внесла в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни: у Барському районі відновила село Слобода-Ялтушківська, раніше об’єднане з селом Ялтушків, взяла його на облік і підпорядкувала Ялтушківській сільській Раді.