Церква св. Петра і Павла

Розмір зображення: 745:800 піксел

м. Жовква. св. ап. Петра і Павла, 1993 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 61.

м. Жовква. (УПЦ МП)

Церква св. ап. Петра і Павла.

Мешканці міста, прихильники Української автокефальної православної церкви заініціювали у 1990 р. спорудження своєї нової церкви за проектом архітекта Олександра Яреми. Будівництво церкви тривало з 1991 по 1993 рік. Роботи з мистецького оздоблення храму тривають.

Розташована при Львівській вулиці поряд із церквою св. Лазаря. Велична мурована п’ятибанна споруда. Складається з тринавової основної частини з трансептом, орієнтованого по осі північ-південь. Вівтарна гранчаста апсида звернена на південь, а чільний фасад – на північ. Середхрестя трансепту вінчає велика шоломова баня на великому світловому восьмибічному підбаннику. Лш менші бані здіймаються по обидва боки вівтаря над виведеними на висоту храму приміщеннями ризниць. Ще дві бані на чільному фасаді фланкують ризаліт головного входу, влаштованого в арковому підсінні. Бокові рамена трансепту та основний об’єм вкриті двосхилими дахами. Тиньковані стіни членовані пілястрами, завершені профільованим ґзимсом. Віконні прорізи різних викроїв збагачують архітектурну форму.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 61.