Жовква м

Жовква м

Панорама центру. Фото М.І.Жарких 23 липня 1977 р.

Президії Верховної Ради УРСР 15 серпня 1944 р. «Про перейменування, уточнення та внесення змін в найменування деяких міст, районних центрів і районів Української РСР»: місто Жолків, районний центр Жолківського району, іменувати — Жовква, Жолківський район іменувати — Жовківський.

Указ Президії ВР УРСР від 3 грудня 1951 року: перейменувати місто Жовкву Львівської області на місто Нестеров і Жовківський район — на Нестеровський район.

Постанова Президії Верховної ради УРСР від 21.09.1991 р. про перейменування міста Нестеров на місто Жовква і Нестеровського району на Жовківський район . Постанова Верховної ради УРСР від 11.10.1991 р. такого ж змісту .

Верховна Рада України постановляє (1.10.1991, № 1652-XII): Перейменувати місто Нестеров на місто Жовква і Нестеровський район на Жовківський район. (Львівська область)

Перша згадка: 1368 р.; в 1603 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовкві [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Архітектурні пам’ятки Жовкви:

Марко Роберт Стех На зламі ХVІІ ст. важливим центром українського мистецтва була Жовква (7 липня 2017 р.)

(спец. випуск журналу). – Ї, 2012 р., № 67.