Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Proboszcz: ks. Andrzej Wysokiński (1964-1991-2007)

Odpust: 14 IX

Liczba mieszkańców: 560

Historia parafii:

Parafia erygowana, 16 czerwca 1997 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę, wydzielona z parafii w Lubyczy Królewskiej.

Kościołem parafialnym została dawna cerkiew parafii greckokatolickiej, pw. Podwyższenia Krzyża Św, wzniesiona w r. 1912, na miejscu poprzedniej z 1808 r., przejęta 4 grudnia 1947 r. przez Kościół rzymskokatolicki i służyła jako kościół filialny.

Drewniany. Ołtarz późnobarokowy 1. poł. w. XVIII, ze współczesnym obrazem św. Trójcy w szczycie i ikonami w retabulum: Ukrzyżowania – zapewne z w. XVIII oraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem z datą 1681, z tego czasu lub nieco późniejszy, malowany na desce; w ołtarzu po bokach dwie rzeźby: św. Anna z Marią czytającą Biblię i św. Józef z Dzieciątkiem, późnobarokowe z ok. poł. w. XVIII (zapewne z kościoła par. w Uhnowie, obecnie Ukraina). Pozostałości ikonostasu z w. XVII-XVIII, w ramach ołtarzowych mocno zniszczone ikony: Matka Boska z Dzieciątkiem, św. Jerzy i Chusta św. Weroniki. Retabulum, zapewne z ikonostasu, z obrazem Znalezienia Drzewa Krzyża Św., koniec w. XVIII. Czternaście ławek i konfesjonał późnobarokowe w. XVIII (z kościoła par. w Uhnowie). Krucyfiks procesyjny o charakterze ludowym z 1. poł. w. XIX. Ikony: św. Mikołaj Cudotwórca z datą 1855, malowana na desce; Ostatnia Wieczerza, o charakterze ludowym z przełomu w. XVIII/XIX. Krucyfiks z 1. poł. w. XIX. Krzyż ołtarzowy późnobarokowy z w. XVIII.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kaplica dojazdowa (w świetlicy) w Rudzie Żurawieckiej PGR, od r. 1990

C. Cmentarze:

1. Cmentarz greckokatolicki, obecnie także rzymskokatolicki w Żurawcach, czynny, założony pod koniec w. XIX.

2. Cmentarz grzebalny w Żurawcach, ok. 1 km od kościoła, nieczynny, zachowany szczątkowo

Odpust: Podwyższenia Krzyża św. (14IX)