1967 р. Історія українського мистецтва

З дерев’яних різьблених вівтарів кінця XVI – середини XVII століття (в селах Скелівці, Лановичах, Жиравці, Бущ, та ін.) складністю композицій і майстерністю виконання відзначається вівтар церкви у селі Жиравці біля Львова. Тут рослинний орнамент переплітається з зображенням малят, розміщених на звивах колон. Сюжетні різьблені композиції доповнюють загальний вигляд твору, в якому вдало поєднано різні види пластики. Майстерністю виконання, зокрема, відзначається сцена створення всесвіту, в якій відчутно вплив відомої фрески Мікеланджело. Цей вівтар, мабуть, було виготовлено для однієї з давніших споруд Львова. Є думка, що він був зроблений між 1616 – 1620 роками для Львівського кафедрального костьолу й перенесений звідси в кінці XVIII століття в Жиравку [Gębarowicz М. Szkice z historii sztuki XVII w. Toruń, 1966, стор. 9 – 25].

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 136.