Плащаниця. 15 ст.

Іконографічно сюжет плащаниці нескладний. На великому прямокутному покривалі, звичайно в широкому обрамленні, вигаптувано зображення нагого Христа, над яким схилились в жалобі богоматір, кілька архангелів та апостолів. Але в самій композиції плащаниць ніколи немає однакових, шаблонних рішень. Кожна з них є індивідуальним мистецьким твором.

Своєрідною композицією відзначається плащаниця XV століття з Жиравки (Львівський музей українського мистецтва), в якій наголошується не на релігійному змістові, а на поетичності події. На плащаниці відсутня широка кайма. Фігура Христа займає центральне місце, постаті навколо мертвого однакові з ним за розміром. Строго витриманою симетрією в композиції ще більше підкреслено суворість і велич драматичної ситуації. Вишукана колористична гама плащаниці будується на поєднанні ніжно-золотого, блідо-вохристого і білого кольорів.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 402 – 403.