Собор Преображення

Собор Преображення

Церква св.Спаса згадана у гродській книзі 8.01.1605 р. [Ділова мова Волині і Наддніпрянщини 17 ст. – К.: Наукова думка, 1981 р., c. 30].

Преображенський собор 1874 р. (вул.К.Лібкнехта) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 31]

Преображенський собор 1874 р. (вул.К.Лібкнехта, 14) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Преображенський собор 1874 р. (пл.Перемоги, 12/14) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Мокрицкий Г. Кафедральный преображенский собор 125 лет истории. – Житомир: «Волынь», 2000 р. – 49 с.

Довідка у Вікіпедії:

Собор Преображення на Великій Вільській вулиці збудовано в 1867 – 1874 р. коштом казни, освячено 30.08.1874 р. Довжина його разом із дзвіницею (але баз головного ганку) – 25 саж., зовнішня висота до вершини хреста – 23 саж., внутрішня висота до купола – 15 саж. Висота дзвіниця до вершини хреста – 28 саж. Правий престол – св. князя Олександра Невського, лівий – св. князя Володимира. Ікони для іконостаса написані академіком Васильєвим. Дві давні ікони – св. кн. Володимира з Василівської церкви в Овручі та копія Ченстоховської Богородиці. Метричні книги – від 1798 р., сповідні списки – від 1801 р. Є опис майна 1845 р. [Теодорович Н. И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. – Почаев: 1888 г., т. 1, с. 58 – 61].

Дерев’яна церква св. князя Олександра Невського збудована в 1858 р. на розі вул. Вільської та Іларіонівської як тимчасовий собор [Теодорович Н. И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. – Почаев: 1888 г., т. 1, с. 61].