[1862 – 1876 рр.] Вигляд від брами

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Potockich. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z wysoko podpiwniczoną częścią środkową, ryzalitem zwieńczonym trójkątnym przyczółkiem oraz skrzydłami bocznymi; kaplica pałacowa z portykiem kolumnowym i kopułą z latarnią; parterowa oficyna z facjatą. 1862—1876. Dat:… [nieczytelne] Września. Napis: Antoniny — Hr Alfreda Potockiego żona Marya Sangusżkówna; napis na podkładzie: Antoniny Gub. Wołyńs. Napis na kartce doklejonej do podkładu: Antoniny — Paląc Hrabiny Maryi Alf. Potockiej z domu Xięźniczki Sanguszkówny. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 20,5x28,9. III-r.a. 4132 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria I, il. 24; Kacżanowska, Napoleon Orda, s. 123 [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 13]