Кірха Христа Спаситела

На фото Івана Бикова – будинок громади ліворуч, кірха – праворуч.

У 1865 році була заснована лютеранська громада Бердянська. Коли почалося будівництво Ерлёзеркірхе у місті нараховувалося більше тисячі німців-лютеран.

Кірха та будинок громади з лютеранським училищем були збудовані у 1901-03 роках на розі вулиць Лютеранської та Центральної. Ці дві муровані будівлі створили унікальний комплекс в стилі неоготики.

Після встановлення радянської диктатури на релігійну громаду почався шалений тиск, який привів до закриття кірхи у 1930-х роках. В той час знесли башту храма та шпиль училища, знищили частину декору.

Після війни у спустілих приміщеннях кірхи та лютеранського училища розмітили ЗОШ № 3, а з 1970-х років передали будівлі Педагогічному інституту.

Відродження парафії почалося 24 червня 1997 року. У 2000-х роках будівлі церкви та училища через суд вдалося повернути лютеранській парафії. Перші Богослужіння розпочалися 2007 року. Пізніше була виконана часткова реставрація будівель. Досі не відбудовані верхи цих цікавих пам’яток Бердянська.

Іван Биков (опубліковано 27.07.2019 р.)