2009 р. Берегсас – місто палаців

Олег Супруненко

Дата: 02.12.2009

Наприкінці нашої „подорожі” заглянемо до останньої з п’яти найцікавіших будівель Берегова – родового маєтку Жигмонда Перені. Знаходиться вона на околиці міста, в колишньому присілку Чопівка, що на шляху до Мукачева. За залізничним переїздом, на якому вже багато років не побачиш славетного вузькоколійного поїзда, розмістився парк із рекламним щитом „Пивбар „Підзамче”. Проте, замку там не буде. Там стоїть ззовні непримітна споруда, збудована – в це важко повірити – ще на початку 18-го століття….

Історики знають, що саме тут народився найвідоміший член сім’ї Перені, барон Жигмонд, мученик угорської визвольної війни 1848-49 рр., страчений австрійцями. На жаль, сьогоднішій стан такої важливої пам’ятки – плачевний. Пощастило хіба підвалу – в ньому розташувався затишний пивний бар. А от решті гірше – в середині, у великій кімнаті, по суботах „зажигає” місцева дискотека, веранда з виглядом на річку захаращена, колись розкішні вікна у хитрих рамах мають неохайний вигляд, дах давно зіпсований вульгарним шифером.

Якби не пам’ятний знак, який відкрили на будинку у 1999 році, то й не здогадатись, що це не сільський клуб, а стародавній маєток. Хоча, якщо його привести до ладу, то саме з цього міні-палацу може починатись екскурсія архітектурним Берегсасом для більшості гостей, які їдуть з боку Ужгорода та Мукачева.

Джерело: “Закарпаття online”