1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 729:800 піксел

Будинок Лизогуба в Чернігові. 90-і роки 17 ст. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 97.

На східній околиці дитинця зберігся один з найкращих зразків цивільної архітектури – житловий будинок чернігівського полковника Якова Лизогуба, героя взяття Азова, споруджений у 90-х роках XVII ст. Після смерті Лизогуба будинок, очевидно, купив гетьман Мазепа. Після його зради і втечі з України споруду конфіскували і передали під чернігівську полкову канцелярію; тому її називали по-різному – то будинком Мазепи, то полковою канцелярією.

Великий прямокутний у плані будинок поділений єдиною подовжньою стіною та двома поперечними на чотири кімнати з двома сіньми, тобто так само, як і в українських хатах, на дві половини, з тією тільки різницею, що тут більше кімнат. Під будинком є глибокий льох. Внутрішнє планування виявлене зовні членуванням стін пілястрами. В обробці фасадів вражають пластичне багатство і різноманітність декору, контраст вертикальних і горизонтальних ліній, примхливо поєднаних з криволінійними формами фронтончиків та фігурних наличників. Впадає в око те, що при єдиному декоративному принципі не всі фасади однаково вирішені, бо декор другорядних фасадів простіший, бідніший.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 90 – 91.