Будинок колегіуму

Будинок розташований в історичному середмісті Чернігова – на території дитинця і фіксує його північну межу. Є важливою містобудівною домінантою.

Пам’ятка являє собою муровану двоповерхову будівлю, що складається з кількох різночасових частин. Найдавнішою є крайня західна частина, зведена в XVI ст. на місці валу давньоруського дитинця як двоповерховий з підвалом корпус келій Борисоглібського монастиря. У 2-й половині XVII ст. зведено середню частину з трапезною. У 1700 – 1702 рр. коштом гетьмана І.Мазепи над двоповерховою західною частиною збудовано двоярусну вежу, в нижньому ярусі якої містилася церква Іоана Богослова, а у верхньому – дзвіниця. Тоді ж зі сходу прибудовано трапезну Всіхсвятську церкву. Під час ремонту 1861 р. позолочено маківку дзвіниці, а в 1891 р. з заходу прибудовано ґанок і водночас знищено декор на фасадах. У 1941 – 1943 рр. пам’ятка горіла і була частково зруйнована. У 1952 – 1954 рр. її реставровано з відновленням первісного декору.

Будівля – прямокутна в плані. Вона витягнута вздовж осі захід – схід на 48 м і має багатокамерну лінійну розпланувальну структуру. Дзвіниця – триярусна; її загальна висота – 40 м. Багатий цегляний декор фасадів вирішено відповідно до архітектурних уподобань доби українського Відродження й бароко з виразним впливом стилістики московської архітектури кінця XVII ст.: вжито пілястри, півколонки з перехватами, аркатурний колончастий фриз, поребрик, ніші, наличники, з різноманітної форми сандриками й кокошниками, полив’яні й теракотові кахлі, вмуровані у фасадну стіну.

Церкву Іоана Богослова перекрито зімкненим склепінням з гуртами й ліпниною, решту приміщень – зімкненими й циліндричними склепіннями з розпалубками. Трапезна на 2-му поверсі і Всіхсвятська церква мають плоскі перекриття по дерев’яних балках.

Стіни муровані з жолобчастої цегли на вапняному розчині, потиньковані й побілені. Дах – вальмовий, укритий покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах.

Архітектурний образ Колегіуму сформовано на принципі контрасту. Це одна із своєрідних архітектурних пам’яток доби Відродження і бароко в Україні, унікальна за своєю об’ємно-просторовою композицією.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 289 – 290.