1998 р. Храми Чернігова

Огорожа монастиря з воротами і баштами зроблена в кінці XVII ст. – першій половині XVIII ст., вона не мала оборонного характеру, а слугувала для виділення монастиря з оточуючої території. Спочатку були споруджені північна та східна частини огорожі з Іллінськими воротами, від яких до Іллінської церкви вела дерев’яна галерея. Ділянки стіни з південного та західного боків території побудовані в кінці XVIII ст. Дві наріжні восьмигранні в плані башти мають суто декоративний характер, вони двоярусні з бароковим завершенням. Поверхні стін не прямовисні, а дещо увігнуті до середини, башти завершуються високими карнизами. Криволінійні гранчасті стіни, пластика пілястр і карнизів, барокові бані з ліхтариками створюють надзвичайно мальовничий, м’який вигляд цих башт, що відіграють роль архітектурних акцентів в огорожі та поєднують будівлі монастиря з м’яким природним середовищем, притаманним північній Україні. Стіни між баштами невисокі цегляні з пілястрами і поздовжнім увінчуючим та цокольним карнизами.

В’їздні монастирські ворота, розташовані поруч із дзвіницею, вирішені майже як невеликі тріумфальні арки в гарних барокових формах.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 174 – 175.