Палац Рогозинських

Палац Рогозинських

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Rohozińskich. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z portykiem kolumnowym w wielkim porządku; po obu stronach dziedzińca oficyny z kolumnadami połączone z korpusem parterowymi skrzydłami; w niskim murze otaczającym dziedziniec brama wjazdowa i dwukondygnacjowy, czworoboczny pawilon zwieńczony sterczynami, z galeryjką na pierwszym piętrze. 1870. Dat.: 11 Lipca 1870. Napis: Cybulów Władysława Rohozińskiego; Cybulów; napis na podkładzie: Ukraina. Cybulów,—pałac. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 20x27. III-r.a. 2851 (Teka Ukraina). Bibl.: Jaroszewski, Ze studiów nad recepcją Palladia, il. 38. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 110]