2009 р. У Дніпропетровську руйнуються унікальні скульптури

Дата: 06.07.2009

До древньоукраїнських пам’ятників нікому немає діла. У Дніпропетровську руйнуються унікальні скульптури кам’яної пластики. Це скіфські та половецькі баби, що стоять просто неба в центрі міста. Забруднене повітря, кислотні дощі та надто цікаві туристи потроху нищать камінь. Проблему мав би вирішити лапідаріум. Проте його обіцяють побудувати вже 20 років.

Юлія Фінгарет, 5 канал: “Ідолів-оберегів, яким близько 3-х тисяч років у сучасній Україні нікому оберігати. Скіфським та половецьким бабам ніяк не справлять входини. Будівлі для стародавніх скульптур досі немає. Статуї тримають оборону проти вандалів та примх природи. Сучасники ж відхрещуються від пам’яток незнанням їхньої цінності”.

Невеличка галявина, де стоять скіфські та половецькі баби – навпроти одного з Дніпропетровських вишів. Саме тут студенти святкують вдало складену сесію. На статуях сидять, на них розпивають пляшки. І мало хто при цьому може похвалитися знаннями про стародавні скульптури. Найбільше від такого ставлення та опадів, твердять фахівці, страждають скульптури, зроблені із м’якого піщанику.

Поблизу дніпропетровського історичного музею таких статуй близько сорока. Через дощі поверхня кам’яних ідолів ативно руйнується. Половину колекції, побоюючись за стан скульптур, музейники розмістили у реставраційних павільйонах, але грошей на відновлення давніх оберегів немає. Щоби обробити їх хімічним розчином потрібен не один мільйон. А якщо у лапідаріум не сховати ті скіфські баби, що стоять роками просто неба, історичні пам’ятки взагалі можуть розсипатися.

Лариса Чурилова, завідувачка відділу археології Дніпропетровського історичного музею ім. Д. Яворницького: “Такие мягкие породы, из которых сделаны кам. статуи, они требуют обязательной защиты, и крыши, кроме того, что должны храниться в лапидариуме, должны еще иреставрироваться, и консервироваться, только тогда они могут храниться в музее”.

Три роки тому, коли безпритульними бабами зацікавився президент, дніпропетровські архітектори підготували проект приміщення. І тільки цьогоріч обласні депутати погодились виділити на його будівництво півмільйона гривень. За умови, що будуть зайві гроші у бюджеті.

Наталя Першина, нач. управління культури і туризму Дніпропетровської облдержадміністрації: “Як буде працювати економіка області, як будуть працювати підприємства, як буде поповнюватись дохідна частина обласного бюджету, відповідно так і будуть плануватися кошти на будівництво”.

Джерело: “5 канал”