2008 р. Дніпропетровці просять захисту від вандалів

Вадим Рижков

Дата: 01.03.2008

Дніпропетровська громадськість б’є на сполох – керівництво міста нишком санкціонувало знос двох монументальних будівель, що входять в єдиний архітектурний ансамбль центральної площі Дніпропетровська. Незважаючи на протести городян, забудовники ведуть підготовчі роботи з демонтажу готелю «Центральний» та універмагу «Дитячий світ».

На їхньому місці за два роки мають намір звести черговий торговельно-розважальний комплекс зі скла та бетону, проект якого приголомшив більшість жителів міста.

«Ми провели опитування сотень городян на центральній площі Дніпропетровська, – повідомив на прес-конференції голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський. – Дев’яносто відсотків з них висловилися категорично проти зносу будівель, до яких покоління дніпропетровців звикли як до невід’ємної частини нашого міста».

Очевидно, знаючи про такі настрої, місцева влада не поспішає проводити громадські слухання, передбачені законом. «Складається враження, – зазначив А. Сокоринський, – що чиновники просто нехтують думкою міської громади Дніпропетровська».

Тим часом, нагадують активісти УНП, архітектурний ансамбль центральної площі Дніпропетровська розробляв видатний український зодчий Олександр Красносельський. Остаточно його задум було реалізовано у 1950-ті роки, коли місто, яке потерпіло у воєнному лихолітті, відновлювалося з руїн. Безпосередніми витворами Красносельського є будівлі «Центрального універмагу» та магазину «Дитячий світ» – в них виразно простежуються елементи української національної архітектури.

Щоб обійти закон, який охороняє подібні будівлі, винахідливі дніпропетровські чиновники оголосили «Дитячий світ» об’єктом, який втратив свій статус внаслідок…капітального ремонту.

«На жаль, – сказав А. Сокоринський, – останнім часом в Дніпропетровську на догоду ділкам було знищено цілі квартали цінної історичної забудови. На місці будівель, які були «візитними картками» міста, з’являються бетонні або скляні коробки, проекти яких нерідко безсоромно «запозичені» за кордоном. З цієї причини Дніпропетровськ стрімко втрачає своє архітектурне обличчя, а його зовнішній вигляд стає сумовитим і космополітичним».

«У той же час, влада міста, – вважає керівник обласної організації УНП, – наполегливо ігнорує указ Президента України про демонтаж пам’ятників катам українського народу, хоча в переважній більшості випадків ці пам’ятники не мають ніякої художньої та історичної цінності». Шукати прикладів, відзначив він, довго не треба – на центральній площі Дніпропетровська непорушно стоїть багатометровий пам’ятник Леніну. Колишню назву – на честь «вождя світового пролетаріату» – має і сама площа.

«Ми вважаємо, – сказав А. Сокоринський, – що подібне ставлення дніпропетровських начальників до розпоряджень глави держави, як і знищення пам’яток національної архітектури, є ще одним доказом необхідності дострокових виборів до місцевих органів влади і, передусім, перевиборів міського голови». Свою позицію активісти УНП виклали в листі до Секретаріату Президента.

Крім того, спільно з представниками обласної організації «Батьківщина» вони готують звернення до своєї землячки – прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Тривожна заява надійшла також на адресу дніпропетровського губернатора Віктора Бондаря. В ній підписанти, перелічивши прийоми міських чиновників і факти, що свідчать про зневаження закону, переконливо просять губернатора «зупинити сучасних вандалів».

Джерело: “День”