2008 р. У Дніпропетровську викорінюють українську архітектуру

Вадим Рижков

Дата: 26.04.2008

Влада Дніпропетровська дала дозвіл на знесення однієї з найвідоміших споруд міста – «Дитячого світу», який для кількох поколінь городян був «візитною карткою» їхньої малої батьківщини. Скандальне рішення було тихо ухвалено 21 квітня на засіданні міськвиконкому, при цьому підставою для руйнування архітектурної пам’ятки стали висновки… фахівців ГлавАПУ.

«День» вже розповідав, що боротьба за «Дитячий світ» розгорнулася в Дніпропетровську відразу після Нового року, коли здивовані городяни дізналися про плани забудовників знести дві монументальні будівлі, що входять до архітектурного ансамблю головної площі міста. Готель «Центральний», незважаючи на протести громадськості, міська влада дозволила знести практично відразу, одначе з «Дитячим світом» вийшла несподіванка.

Справа в тому, що ця будівля, збудована в передвоєнний період, є витвором видатного українського архітектора Олександра Красносельського. Його авторський стиль легко впізнати – в ньому органічно злилися кращі елементи української національної та радянської монументальної архітектури. Будовам О. Красносельського, яким властивий величезний запас міцності, могли простояти ще століття, однак вартість земельних ділянок у центрі міста, що стрімко зростає, переважила всі архітектурні достоїнства і навіть здоровий глузд.

Зупинити руйнування будівлі спробували керівники обласних будівельних і архітектурних служб, але й вони, судячи з усього, виявилися безсилими. Міські чиновники застосували справді єзуїтський хід і визнали пам’ятник архітектури таким, що втратив свій статус унаслідок… капітального ремонту будівлі, коли будівельники дещо змінили дах і задній фасад «Дитячого світу».

Замість нього забудовники пропонують побудувати зі скла та бетону черговий торговельно-розважальний центр. Очевидно, знаючи негативну реакцію городян, влада міста вкотре пішла на порушення закону і дала добро на будівництво без усіляких громадських слухань. Для того, щоб нагадати про права міської громади, громадська організація «Громадський актив Дніпра» звернулася до обласної прокуратури з проханням «провести перевірку законності рішення виконкому й ужити заходів із припинення порушень норм чинного законодавства».

Реакція прокуратури наразі не відома – проте в міській раді вже стало традицією відхиляти всі протести прокуратури на сесіях і навіть блокувати їх за допомогою хитромудрих судових позовів.

Джерело: “День”