2011 р. Вже близько двох місяців пам’ятник Шевченку в Дніпропетровську без голови

Зняли її не вандали, а скульптори з дозволу міської влади, аби дізнатись з чого ж зроблений пам’ятник. З’ясували – скульптура зроблена з чавуна товщиною 15 сантиметрів, а по пояс монумент залитий бетоном. До цього про такі особливості пам’ятника не знали – документи не збереглись.

“На жаль, в архіві немає жодних креслень, які говорили б про експериментальні дослідження, які проводилися до встановлення цього пам’ятника. Це було 50 років тому, тому зараз є те, що є”, – сказала голова Жовтневої райради Дніпропетровська Вікторія Лукашова.

Проектанти зізнаються – думали зробити нову легшу скульптуру Шевченку, але не можна

“Неможливо переробити з тієї причини, що пам’ятник є пам’ятником архітектури і він охороняється законом”, – зазначила Вікторія Лукашова.

Зараз проектанти знайшли потужний кран, який зможе зняти постать Кобзаря з постаменту.

“До Нового року поставлена задача, я дуже вдячний меру Куліченко, що він не гонить цю роботу, не пришвидшує, треба нормально зробити пам’ятник, треба нормально зробити постамент, скільки у цьому році зможуть зробити, стільки і зроблять”, – сказав головний інженер Дніпропетровського філіалу “НДІ проектор конструкція” Микола Довгаль.

Проектні роботи тривають вже протягом трьох років, скільки проходитимуть ремонтні роботи, прогнозувати ніхто не береться. На реконструкцію пам’ятника Шевченка виділили 2,5 мільйони гривень. А поки вирішуватимуть долю Кобзаря, він стоятиме – безголовим.