Монастир

Неіснуючий вже монастир позначений на карті кін. XVIII ст. з атласу геометра Леонарда Тарґонського в околицях села в межиріччі Желяви і Жарниці. Тут зазначене нерегулярне чотирибічне городище без забудувань, підписане “Monastyr”. 1 Перші згадки про монастирську церкву в присілку Левково датуються 1522 [2] (1580 [3]) р.

1. Seniuk В., Zwierzchowski R. Cerkwie hrabstwa bialskiego na rysunkach Leonarda Targońskiego, geometry przysięgłego Jego Królewskiej Mości. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 69-85.

2. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

3. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI i XVII wieku. – Białystok, 1991.