1970 р. Дерев’яна архітектура України

Оригінальними є дерев’яні дзвіниці типу дрогобицьких, які мають каркасну конструкцію. Вони зустрічаються тільки на крайньому заході України. Найбільш досконалою за своїми формами є дзвіниця біля церкви св. Юра в Дрогобичі. Це одна з небагатьох дерев’яних дзвіниць, основа яких збереглась ще від XVII ст., крім, звичайно, зовнішньої обшивки, а можливо й окремих арок, які часто замінювались під час ремонтів.

Основний корпус дзвіниці має форму зрізаної піраміди з квадратною основою, перехваченою знизу піддашком. Зверху піраміди зроблений «облом» з невеликим виносом по відношенню до площини стіни, причому верх виступу закінчується аркадою, що несе на собі ґонтове покриття. В квадратне наметове покриття над «обломом» врізається зверху восьмерик, який теж закінчується аркадою. Над восьмериком стоїть розвинена баня з глибоким перехватом. Пропорції цієї будівлі настільки ж спокійні і монументальні, наскільки чудові його окремі деталі і особливо арки над «обломом» і восьмериком. Тут немає нічого зайвого з художнього боку, все добре зв’язане між собою з переконливістю глибоко самобутніх форм, віків.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 146.