Картосхема деканату за О.Іванусівим

Динівський деканат знаходився на території, що була заселена в 90 відсотках поляками. Ці землі були замешкані за княжих часів, і щойно по упадку Галицько-Волинської держави (1349 р.) почався наїзд польського населення і асиміляція українців під тиском польських землевласників.

Так, наприклад, Катерина Ваповська, власниця великої частини Динівського деканату, грамотою, датованою 23 січня 1593 року, каже: «… що церкви на її Богом даній території треба замикати і замінювати в костели…… так само треба наставляти духовенство, яке буде навертати і хрестити українців у святій римській церкві…»

До Другої світової війни на цій території переважали поляки, у відношенні до українців 10 до 1. Майже кожне українське село було оточене польськими селами. Сьогодні, мабуть, стан представляється ще гірше, очевидно в некористь українців.

3 18 церков у Динівському деканаті – 8 стали костелами, одна – музеєм, одна опущена, а решта не існує.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 125.