Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш ворогів твоєї нації

Комунальний цвинтар на Дембиці. Українські поховання

На цвинтарі в Дембиці знаходяться 6-8 бездискусійно українських могил. Тут, зокрема, поховано одного з засновників та чолових діячів Українського суспільно-культурного товариства в Ельблонгу Левка Горака (17.03.1922-23.11.1982). Також тут поховано доньку сотенного УПА Михайла Грицини, посевдо "Чайчук". На нагробку вибито і ім'я її батька. Могилу необхідно відшукати. Тут також поховано дівчинку Олену Грицину.

Греко-католицький хрест зображено на похованні родини Кравчуків (Maria Krawczuk, 14.05.1930-28.03.1995, Grzegorz Krawczuk 10.04.1938-14.02.2000, Jan Krawczuk, 02.10.1933-22.07.2018, сектор XIV, ряд 4, поховання 16.

На цвинтрі наявні численні особи з українськими прізвищами. Найчастіше це полонізовані українці з Холмщини і Підляшшя православного віросповідання.

Джерела:

Підготував І. Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».