Кентшинський повіт

На території Кентшинського повіту знаходиться с. Свята Липка з відомим у Східній Пруссії (сучасному Вармінсько-Мазурському воєводстві) санктуарієм.

З 1947 р. на територію повіту депортували українців в рамках акції «Вісла». Збереглися свідчення про взаємодопомогу між депортованими українцями та німцями, які залишалися на цих землях. Зокрема, в прикляшторному музеї в Святій Липці зберігаються ручні жорна, привезені депортованими українцями, які врятували не тільки українців, але й тутешніх німців. До війни німецьке населення тут користувалося млинами, ручних жорен тут вже ніхто не застосовував. Проте по війні млини були знищені, панував голод. Українці, які самі пережили багато, співчували німцям та допомагали їм.

Джерела:

Спогади Єлізавети Харитц з Святої Липки в кн. Ziemiec K. Wysedleni. Akcija Wisla 1947. Zysk i S-ka Wydawnictwo, 2017 – S. 63-80.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".