Церква Преображення

Церква Преображення

Розмір зображення: 800:589 піксел

Загальний вигляд з позиції С4. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 467.

Дерев’яна церква Преображення 1894 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 154].

Історик А. Міронович датує першу згадку про сільську церкву 1516 р. 1 Парафіяльна греко-католицька церква в селі збудована у 1750 р. коштом дідича князя Ієроніма Флоріана Радивила, який надав їй у цьому ж році ерекційний акт. 2 На початку XIX ст. в церкві встановлено, окрім іконостасу, органи. 3 З 1875 р. – православна. У 1894 р. замість старої збудовано нову дерев’яну церкву коштом колезького регістратора Ґеорґія Ґеорґієвича Лізанова, 4 яку урочисто освячено 24 липня цього ж року. 5 Після першої світової війни перетворена на костел. Відновлена православна парафія під час німецької окупації діяла у монастирі св. Онуфрія.

Розташована посеред села на рівній ділянці. Хрещата будівля в плані латинського хреста. Складається з квадратової нави, до якої зі сходу прилягає рівноширо-кий нижчий прямокутний вівтар з двома прямокутними захристіями по боках, з півдня і півночі – рівноширокі і рівновисокі бічні рамена, а з заходу – рівновисокий і рівноширокий бабинець, попереджений з заходу таким же присінком. Всі об’єми накриті причілковими двосхилими дахами. Над присінком здіймається два яруси стрункої восьмибічної вежі-дзвіниці, вкритої високим восьмибічним наметом. Стіни церкви шальовані горизонтально дошками і лиштвами.

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.