Горонович А. Портрет В.В.Тарновського

Полотно, олія. 1850-і роки.

Поширена у XVIII ст. мода на портрети на повний зріст набула у XIX ст. романтичного забарвлення, головним чином за рахунок підкреслення емоційного переживання і поетично трактованого тла. Цікавим зразком романтичного прочитання образу людини, представленої, згідно з давньою українською традицією, на весь зріст, може бути портрет відомого колекціонера старовини Василя Тарновського. Ідея репрезентативності виявлена в ньому досить ясно. Молодий вродливий аристократ постає перед глядачем на фоні свого палацу, озера і саду в Качанівці. Це пейзажне тло підсилює представницьку ноту портрета, але воно несе в собі також елемент характеристики героя, робить наголос на його естетичних і натурфілософських захопленнях. Монограма «АГ» вказує на те, що перед вами одне з ранніх полотен Андрія Гороновича (1818-1889), в якому поєднано композиційні принципи бароккового і романтичного портрета.

Джерело: Степовик Д.В. Українське мистецтво 1 половини 19 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., с. 97 (репродукція портрету – с. 95).

Більше про портрет: Логинова О., Ромащенко В. Портрет В.В.Тарновського. – Образотворче мистецтво, 1981 р., 5, с. 21 – 22.