Церква Успіння

Церква Успіння

Фото Володимира Левчука 27 квітня 2008 р. з сайту

Успенська церква 1589 р. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 18].

В 1962 р. Волинський обком КПУ рекомендував зняти пам’ятку з державного обліку. Підстава: недіюча, в 1875 році перебудовувалась, потребує ремонту (Лист Волинського обкому КПУ до ЦК КПУ від 4 жовтня 1962 р.)

Джерело: сайт «Українська спадщина»

Успенська церква 1589 р. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Клопотання волинських комуністів щодо цієї пам’ятки не було враховано.

Дерев’яна церква Успіння 1589, 1875 рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 79].

Успенська церква 1589 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Древні дерев’яні церкви, що збереглися на Україні, – квадратні в основі і мають пірамідальну форму верхів: у Великому на Львівщині (XVI ст.), Качині на Волині (1589 р.), Дорогинці на Київщині (1600 р.). [Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 14].

23. с.Качин Волинська обл. Камінь-Каширський район. Церква Успення Пр.Богородиці, 1589 р. Перебудована в кінці XIX ст. на безверху будівлю (подана реконструкція П. Юрченка). Волинського типу.

Три квадратові зруби (нави ширший і вижчий) завершені наметовими пірамідальними верхами. Будівля оточена опасанням на колонах-стовпах.

Джерело: Слободян В. Шедеври української сакральної дерев’яної архітектури. – Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 54 – 55.

Довідка на сайті

Довідка на сайті