Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:500 піксел

Церква діви Марії 1805 р. (дерев.) [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 68].

Дерев’яна церква Покрови 1800 – 1803 рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 149].

4. с.Команча Польща. Кроснянське воєвідство. (Лемківщина)Церква Покрови Пр.Богородиці, 1800-1803 pp. Східнолемківського типу.

До трьох прямокутних зрубів зі сходу доданий четвертий зруб ризниці. Повний дах, з розширеною частиною нави вінчають чотири барокові ліхтарі (над навою вищий).

Джерело: Слободян В. Шедеври української сакральної дерев’яної архітектури. – Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація. 1996 р., т. 4, с. 52.

Діюча греко-католицька церква (станом на 30.06.2000 р.)

Джерело:

Дерев’яна церква збудована з дерева у східно-лемківському стилі у 1805 р. Має оригінальну конструкцію з 4 куполами. До 1961 р. її вживали греко-католики; церкву від них відібрала служба державної безпеки. З 1963 р. віддана православним і багато років була предметом конфлікту між православними на більш численними греко-католиками.

Всередині збереглося оригінальне оздоблення, в тому числі 4-ярусний іконостас 1832 р., розмальований Афанасієм Рузиловичем із с.Волосянка; також вівтар 1803 р. фундації Григорія Дідо. Інші елементи оздоблення походять частково з інших церков, зокрема, з Довжиці. В церкві зберігаються старі церковні книги з 1638 – 1793 рр.

Біля церкви стоїть дзвіниця, збудована перед 1834 р., триярусна, з дзвоном 1832 р., та два старих місійних хрести.

Джерело: [2006 р.]

Церква згоріла 13.09.2006 р.