1873 р. Руїни замку

1873 р. Руїни замку

Рисунок Наполеона Орди.

Ruiny zamku Czartoryskich dawniej Jakima Bohuszowicza, Koreckich. Widok od strony rzeki Korczyk. Z prawej strony na wysokim brzegu ruiny z wieloboczną wieżą z krenelaźem; z lewej strony w głębi kościół parafialny. 1872 Korzec 3 Września 1872. Napis: Rzeka Korczyk rzeka Słucz [dwa ostatnie słowa s… ne]; napis na podkładzie: Korzec Gub. Wołyńska; napis na kartce doklejonej do pod… Korzec. Miasto założone przez Butawa Ołgerdowicza – Borys syn jego zginął pod Worskłą r. 1399. Zamek wzniesiony przez Jakima Bohuszowicza Kniazia na Korcu. Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 18,4 x 24,6. III-r.a. 4176 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków, seria I, il. 17. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 330]

Ліворуч – церква св. Кузьми і Дем’яна, в нецтрі – річка Корчик, праворуч – замок.