Станіслав Смолінський

297.2.2. Буковина і Покуття, 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

До складу регіону входять підгірські та низовинні райони Івано-Франківської і Чернівецької областей. Села тут мають безсистемно-вуличне планування. Народне будівництво відзначається різноманітністю технічних прийомів і архітектурних форм, зумовлених як природними умовами, так і впливами сусідніх Гуцульщини та Поділля. У спорудженні житла переважає техніка зрубу з різних порід дерева, в господарських будівлях – каркасні конструкції з використанням майстерного плетіння з лози чи ліщини. Для підмурків, підпірних стінок, огорож використовується місцевий камінь.

Церкви переважно тридільні, у підгірських районах поширені одноверхі, зокрема, хрещаті в плані. Для Буковини характерний тип тридільного трибанного храму, в якому низькі бані сховані під стрімким спільним дахом.

Грані зрубу бань утворюють вишуканий рисунок розетки чи пишної квітки.

Народне мистецтво Буковини і Покуття багате високохудожнім різьбленням, ткацтвом, вишиванням, малюванням, зразки якого експонуються в інтер’єрах хат.