Пам’ятний знак в’язням

Галина Скляренко

340.1. Пам’ятний знак в’язням Сирецького нацистського концтабору, 1991 (мист.).

На перехресті вулиць Дорогожицької і Т. Шамрила, на початку парку.

Автори – ск. О. Левич, арх. Ю. Паскевич, конструктор Б. Гіллер. Розміри: 2,5 × 2,2 × 0,65 м.

У центрі бетонної стели з напівкруглим завершенням контррельєфом вирізьблено силуети трьох чоловіків і жінки на тлі металевих грат. Силуети постатей вкриті чорною фарбою. Драматична виразність контуру, що окреслює фігури, його експресивність та напруженість у зіставленні з шорсткою поверхнею бетону та ритмом металевих грат надають пам’ятникові образної багатозначності й переконливості. Внизу на чоловому боці стели – бронзова дошка з присвятним написом. Невеликі розміри пам’ятника, розміщення у пішохідній зоні на початку парку наближають його до глядача, передбачають огляд з близької відстані. Оригінальність образно-пластичного вирішення та камерність вирізняють цей твір серед київських пам’ятників, присвячених подіям Великої Вітчизняної війни 1941–45.