24, 20. Укріплення «міста Ярослава» і Лядська брама

Лядська брама

24, 20. Укріплення «міста Ярослава» і Лядська брама являли собою систему земляних валів з дерев’яними стінами. Вони обгороджували територію Верхнього міста площею 80 га з заходу і з півдня, а з півночі межували з оборонними спорудами «міста Володимира» і «міста Ізяслава». Загальна довжина валів «міста Ярослава» – 3,5 км. Вали, що існували до 19 ст., згодом було зрито. Конструкції укріплень 11 ст. досліджено під час розкопок 1951, 1972 – 73, 1981 рр. [Асеев Ю. С. Архитектура древнего Киева – К., 1982; Каргер М. К. Древний Киев. В 2 т. – М., Л., 1961 – Т. 2; Раппопорт П. А. Очерки по истории русского военного зодчества Х – ХІІ вв. – М., Л., 1956]. Каркас валу було зрублено з дубових клітей – горо день і засипано землею, вийнятою з рову. По верху валу заввишки 12 м споруджувалися дерев’яні стіни – заборола з вежами, галереями та господарськими клітями. Ширина валу в основі – 31 м, висота з заборолами – 16 м. Лядська брама – в’їзд до «міста Ярослава» зі сходу, з боку Хрещатицької долини. Вперше згадується в літопису під 1151 р. Рештки споруди було виявлено під час реконструкції Майдану Незалежності 1981 р. Реконструкція Ю. Асєєва.