Панікадило

Панікадило

Поширеним на Русі, зокрема на Придніпров’ї, було мистецтво художнього литва. Зразком такого литва може бути великий бронзовий хорос XII – поч. XIII ст., знайдений у Києві, на Хоревій вулиці. Його відлито частинами в десятках окремих глиняних ливарських форм.

У нижній частині хорос має півсферичну чашу, що складається з кількох ажурних пластин трикутної форми. В неї, очевидно, вміщувалась велика лампада. Зверху чашу покрито ажурною решіткою, на краях якої закріплено під прямим кутом широкі платівки із складним мереживним візерунком. Ці платівки утворюють коло, на якому розміщено симетрично шість свічників, прикрашених завитками і птахами. Хорос підвішувався на трьох ланцюжках, прикріплених вгорі до ажурної півсфери. На кожному ланцюжку закріплено по два диски з хрестом посередині, які символізували сонце і вогонь. Отже, вся композиція представлених на хоросі зображень відтворює старі поганські образи світла і тепла (с. 379).

Панікадило-хорос. Київ. XII – XIII ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 374.